El provincianisme de les sèries d'IB3

  • Visto 1499 veces

Basta voltar un poc a les xarxes amb els hashtags #TriaLaTevaSèrie #TaxiIB3 #BielIB3 #MaiNevaACiutatIB3 per veure l'escassa repercusió que té poder triar la propera sèrie d'IB3 Televisió i que mostra el divorci del canal autonòmic amb una audiència que és molt més ample i que cerca quelcom més que el típic provincianisme al qual ens té acostumat el canal autòmic des de la seva fundació.

És cert que des que ho dirigeix n'Andreu Manresa les coses han canviat molt, especialment des del punt de vista periodístic (informatius i documentals). Però en l'àmbit de l'entreteniment l'oferta deixa molt a desitjar i seguim ancorats en la paròdia i el folklore sense cercar més enllà que els típics i tòpics, assimilant que entretenir es fer riure i punt. Fins i tot es conformen amb l'humor més barat.

Per què les tres sèries han de ser de comèdia i no es pot ser una mica més ambiciós explorant altres gèneres com el suspens, la ficció, el terror... Quan ho vaig veure anunciat pensava que era una broma. És com anar a un restaurant i que et donin a triar entre llenties, llenties o llenties. Necessàriament han d'estar ambientades a Balears? Ja que es fa una producció no es pot aspirar a fer quelcom que es pugui exportar a altres canals de televisió o simplement es fa per donar feina a algunes productores d'aquí i complir el tràmit?

Per què la majoria de sèries d'IB3 es basen quasi sempre en personatges molt estereotipats i pràcticament en extinció? Com connectaran amb una audiència que és massa heterogènia a cada illa i que ha canviat? Si per un moment ho miram des de fora, quina imatge projectam de la nostra indústria audiovisual, del model televisiu i de la societat?  Dels pilots que es projectaren ahir quants triomfarien a altres canals autonòmics? Alguna d'aquestes sèries triomfaria a TV3? Us conformeu en fer una sèrie local o mirau més enllà?

Per simplificar un poc, quants dels que es passegen per FanMallorca i succedanis miraran o votaran per aquestes sèries? Quants d'ells s'hi sentiran identificats? I els que no van als centres comercials i es perden per algun museu o pels teatres de Manacor s'hi sentiran identificats? I els nouvinguts? Saben que existeix un canal autonòmic? Com el sentiran seu?

De tots els posts que podeu rastrejar a les xarxes socials ben pocs són d'espontanis sinó de bloggers convidats ah hoc, de periodistes de la casa i fins o d'algun actor que participa en les sèries. Amb aquesta comparsa l'esperit crític queda molt lluny. Ben pocs comentaris del públic o en altres paraules, ben poca repercusió. Si ho comparam amb la resta de programes i sèries de televisió d'altres canals veurem un twitter i les xarxes infestades de comentaris i d'interacció entre els propis actors i el públic. Crida l'atenció no? 

En darrer lloc em sorpren que no es pugui veure en temps real quanta gent ha votat i quin és el ranking. No és l'habitual amb el que estic acostumat a veure com usuari a la resta d'enquestes. Crec que caldria ser més transparents i seria bo saber si tot ho decideix el públic i si és recomanable que tot resideixi en les seves mans, quin és el mínim de vots acceptable per a considerar vàlida aquesta votació, etc. Tenc la sensació de que s'ha improvisat una mica i fins i tot arriscat un poc massa donant el poder a una audència més bé escassa. Modificado por última vez enMartes, 20 Diciembre 2016 16:31
Inicia sesión para enviar comentarios